Ik wil een huis kopen (gratis dienst)

Je wilt een woning kopen, omdat je niet in aanmerking komt voor een sociale of vrijesectorhuurwoning. Of omdat de keuze ruimer is, je specifieke wensen hebt of een koophuis voordeliger is dan een huurwoning. Het zijn allemaal goede redenen om een huis te kopen. Je bouwt daarnaast vermogen op: een koophuis is een investering en de waarde stijgt veelal.

Op ons platform maak je eenvoudig een gratis account aan om jouw droomhuis te vinden.

Maar waar let je op als je een huis wilt kopen en wat komt erbij kijken?

-      Als je geen eigen vermogen hebt, krijg je misschien een hypotheek van een financiële instelling (een bank) om de woning te financieren. Een bank is gespecialiseerd in hypotheken en kan op basis van de huidige hypotheekrentes en -voorwaarden berekenen hoeveel je lenen kunt en welk hypotheektype bij je past

-      Heb je een koophuis op het oog, neem dan contact op met de desbetreffende makelaar voor meer informatie en/of een bezichtiging

-      Verdiep je goed in de volgende juridische zaken bij het kopen van je huis en voorkom zo problemen. Onderstaand lees je waaraan je zoal moet denken.


Huis kopen, wat is je bedenktijd?

Je hebt een bod gedaan op je droomwoning en deze is aanvaard.
Proficiat!
De woning die je wilt kopen is echter nog niet van jou. De eerste stap daarnaartoe is de voorlopige koopakte. Voordat je de hypotheek regelt en naar de notaris stapt voor de officiële overdracht, wordt een voorlopige koopakte opgesteld. Dat kunnen jij en de verkopende partij doen. Of je regelt dit via de makelaar.

Als je de voorlopige koopakte hebt getekend kun je in sommige omstandigheden de koop ontbinden. De wet geeft je als koper een bedenktijd van 3 volle dagen. De bedenktijd gaat in op de dag, nadat de koper een afschrift van de voorlopige koopakte ontvangt en eindigt op de 3e dag om 24.00 uur. Eventuele uitzondering op deze 3 dagen bedenktijd is wanneer deze dagen vallen in het weekend of tijdens feestdagen. Wil je de koop ontbinden? Zorg dan dat de verkopende partij vóór het einde van de bedenktijd schriftelijk op de hoogte is.


Hypotheekakte afsluiten

Met de hypotheekakte legt de notaris vast, dat je in ruil voor een geldlening (een hypotheek) je koophuis als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker (de bank). Met deze akte is de hypotheekverstrekker beschermd. Wanneer je als huiseigenaar niet meer kunt voldoen aan de geldverplichtingen, heeft je hypotheekverstrekker het recht om je koopwoning in de openbare verkoop te doen, bij voorbeeld via een veiling. Dit recht vervalt pas wanneer je de lening in zijn totaliteit aflost. Na het tekenen van de hypotheekakte kun jij naar de notaris voor de laatste overdracht.


Koop- en leveringsakte afsluiten

Een belangrijke stap in het kopen van je droomhuis is het sluiten van de koop- en leveringsakte. Koop en levering zijn bij het kopen van je huis 2 verschillende zaken:

-      Koopakte: met deze akte leg je de aankoopprijs en opleverdatum vast. Bovendien komen hierin onderling afgesproken zaken aan de orde, zoals de overname van roerende goederen: vloeren, niet-ingebouwde apparatuur en dergelijke. Een huis koop je door met de verkoper een schriftelijke koopakte af te sluiten

-      Leveringsakte: met deze akte zorgt je notaris ervoor, dat de woning daadwerkelijk op jouw naam komt te staan.

Zijn de koop- en leveringsakte door beide partijen getekend op de datum die vastgelegd is in deze akten, dan is het huis officieel aan je overgedragen. Jij ontvangt de sleutels direct na ondertekening. De notaris schrijft je huis in bij het Kadaster en maakt de aankoopprijs over. Vanaf dat moment ben jij eigenaar van het huis en kun je met recht zeggen: ‘Het is mijn huis.’


Wanneer schakel je een notaris in bij het kopen van je ‘nieuwe’ huis?

Als je de woning daadwerkelijk koopt, moet het officieel van eigenaar wisselen bij de notaris. De notaris regelt de koop-, leverings- en hypotheekakte in samenwerking met de makelaar en de hypotheekverstrekker. Als kopende partij mag jij de notaris aanwijzen, want jij betaalt de notariskosten. Het is tegenwoordig niet meer belangrijk waar deze notaris gevestigd is.


Overdrachtsbelasting betalen

Koop je een nieuwbouwwoning, dan is er meestal één notaris die alle overdrachten van de nieuwgebouwde woningen in de straat of wijk verzorgt. Vaak moet de koper overdrachtsbelasting betalen. De overdrachtsbelasting is momenteel 2% over de koopprijs of de waarde van de woning die je koopt. Deze kosten betaal je, nadat je de koop- en leveringsakte tekent.

[H3-koptekst] Je hoeft geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als:

-      Jij en/of je partner jonger bent dan 35 jaar en je je eerste woning koopt

-      Jij een woning vrij op naam koopt

-      Je een huis bouwt of laat bouwen

-      Mede-eigenaar wordt van een woning, doordat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap aangaat

-      Je gaat scheiden en eigenaar wordt van een woning, die gezamenlijk eigendom was. Dit geldt alleen als de woning behoorde tot een (algehele of beperkte) gemeenschap van goederen

-      Je zelf eigenaar bent van een woning en daarin of daarop iets bouwt

-      Een woning erft

-      Samen met andere erfgenamen de woning uit een erfenis zo verdeelt, dat die op naam van een van de erfgenamen komt te staan.

Raadpleeg je notaris voor meer informatie.


Op zoek naar een koopwoning?

Wil jij een woning kopen? Meld je dan aan op ons gratis platform en vind je droomwoning.
Een account aanmaken en reageren op het woningaanbod is gratis.

Heb je een huis op het oog? Neem dan contact op met de makelaar of eigenaar. Zij kunnen je meer vertellen over de woning, mogelijke bezichtiging en de voorwaarden en/of eisen. Een account aanmaken en reageren op het woningaanbod is eenvoudig. En kosteloos.