Waar staan de termen k.k. en v.o.n. voor?

Waar staan de termen k.k. en v.o.n. voor?

De afkortingen k.k. en v.o.n. in advertenties van woningen zijn je vast niet onopgemerkt gebleven, maar waar staan ze voor en wat houden ze in?

K.k. staat voor ‘kosten koper.’ Als je al eerder een huis kocht, is dit vast al een bekend verhaal, maar als starter op de woningmarkt is het zeker interessant om je kosten die jij als koper betaalt boven op de koopsom. Deze kosten bestaan uit de kosten voor de makelaar, overdrachtsbelasting, het Kadaster en de kosten voor de werkzaamheden van de notaris. Het tarief van de overdrachtsbelasting is 2% voor woningen en bijbehorende aanhorigheden, zoals een garage. De kosten koper zijn alleen van toepassing voor bestaande woningen. Voor nieuwbouwwoningen betaal je vrijwel nooit deze kosten. In plaats daarvan betaal je btw (omzetbelasting). Deze kosten wordt door de notaris overgemaakt naar de verkoper.

V.o.n. staat voor ‘vrij op naam.’ Nieuwbouwwoningen worden altijd v.o.n. verkocht, oftewel de kosten voor de overdracht (k.k.) komen niet voor jouw rekening.